1. Hem
  2. Atlantica
  3. Skepparguiden
  4. Vinterförvaring
  5. Checklista inför vinterförvaringen

När du ska vinterförvara båten är det en hel del att tänka på för att göra båten redo för den kalla årstiden temperaturväxlingar och hårda väder. Gör du ett noggrant och ordentligt jobb nu, gör det också vårens förberedelser lättare och sjösättningen smidigare. Följ vår checklista för en båt i tryggt och säkert vinterförvar!

Checklista inför vintern

1. Gör rent

Grovrengör båten utvändigt, avlägsna alger och snäckor men spara finputsandet till våren.

2. Fixa till skador

Se över båten utvändigt. Slipa rent eventuella repor och andra skador i gelcoaten redan på hösten, låt torka under vintern och laga på våren.

3. Töm båten

Töm kyl och skafferi från allt som kan ruttna och locka till sig ohyra. Lyft ur och förvara alla mattor, dynor och andra textilier hemma.

4. Tjuvsäkra båten

Töm båten på sådan egendom som kan intressera tjuven. Ta även bort sådan elektronik som är lätt att demontera.

5. Ge motorn kärlek och säkerhet

Motorn är en vital och dyr del av båten. Ge den därför den service, kärlek, konservering och det stöldskydd som den förtjänar. Utombordare på under 25 hk ska av stöld- och försäkringsskäl lyftas av och låsas in. Förvara motorn inlåst, antingen i egen lokal eller hos din lokala marinfirma. Utombordare på 25 hk eller mer får sitta kvar på båten, men då måste motorkåpa och växelhus monteras av, om inte detta strider mot tillverkarens garantiåtagande. Utombordaren måste också vara fastlåst med ett godkänt motorlås. Du bör även förse motorn med ett överdrag/skyddshuva.

6. Fryskonservera

Fryskonservera toalett, vattenpump och varmvattenberedare (septiktanken bör vara tom innan båten tas ur vattnet). Se också till att alla kranar och slangar är tomma inför vintern.

7. Batterier

Kontrollera båtens batteri(er). Ta hem och underhållsladda. Dåliga batterier är en av de vanligaste orsakerna till motorkrångel på våren.

8. Täck båten

Täck båten väl så den inte blir full av regn och snö. Se till att fästa presenningen ordentligt så att inte vinden får tag i den, men knyt inte för hårt  viss ventilation behövs. Tänk också på att ge presenningen en lutning så att den inte tyngs ner av regn och snö.

9. Stötta säkert

Se till att båten stöttas ordentligt när den ställs på land. Stöttningen ska göra att den står stadigt i storm. Tänk på att marken blir mjuk av regn och i samband med snösmältningen på våren.

10. Lås trailern

Ifall båten förvaras på trailer ska trailern vara låst – med godkänt lås. Pallar du dessutom upp trailern på bockar blir det ännu svårare för tjuven att snabbt rulla iväg med båten.

Checklista inför vinterförvaring av båten

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris