Vinterförvaring hos varv/marina

Vi rekommenderar självklart att du lämnar in din båt och/eller motor för vinterförvaring hos ett varv eller marina. Där kan du få du hjälp med vinterkonservering, övrig service samt att båten står skyddat och säkert.

Vinterförvaring hemma

Om du väljer att förvara din båt hemma eller i sommarstugan är det viktigt att du är extra noga med hur du skyddar din båt. Viktigt är att du tömmer båten, täcker båten ordentligt samtidigt som du har öppet för ventilation. Använd gärna en bättre presenning som du surrar fast ordentligt. Förvarar du båten på en trailer ska den vara låst eller hjulen avtagna. Ska båten istället ligga uppallad är det viktigt du har anpassad uppallning som är stabil och klarar både tyngden och stark vind. Motor under 25 hk ska lyftas av, förvaras separat låst utrymme.

Vinterförvaring i sjön

Milda vintrar gör att en del väljer att båten ligga kvar i vattnet. Det kan tyckas praktiskt eftersom man då inte behöver tänka på upptagning, täckning eller pallning. Det är viktigt att veta att försäkringen inte täcker skador orsakade av snö, is, vatten eller mögel.

Det är viktigt att du kollar till din båt regelbundet och är observant på eventuella strömavbrott och vad det kan leda till.

Konservera båtmotor

Oavsett om du har en inombordare eller utombordare måste du vara noggrann med konserveringen av motorn vare sig du gör det själv eller tar hjälp av auktoriserad verkstad eller varv. Här kan du läsa mer om konservering av en inombordare eller en utombordare!

Övrig motorservice

Har du en nyare motor med garanti ska du vända till en auktoriserad verkstad för din motorservice. Väljer du att göra övrig service av motorn själv, så som byte av olja, bränslefilter osv. gäller varierande rutiner beroende på fabrikat och hur gammal motorn är. Anlita alltid hjälp om du är osäker.

Viktigt kring motorstölder

Om du har motorbåt med inombordare bör du montera av drevet så snart som möjligt efter upptagningen. De är stöldbegärliga och lättåtkomliga när båten står på land.

Har du en båt med utombordare, som du ställer upp för vinterförvaring, är det bäst att förvara motorn separerat från båten alternativt demontera växelhuset från motorn. Glöm inte att tömma båten på så mycket som möjligt, både utifrån stöldperspektivet och för att exempelvis dynor inte ska mögla.

För motorer under 25 hk är det ett krav att motorn plockas av och förvaras i ett låst utrymme. Utombordare på 30 hk eller mer får av praktiska skäl sitta kvar.

Motorn skall vara låst med ett godkänt motorlås. 

Läs om vilka stöldförebyggande åtgärder du själv kan göra för att minska risken för stöld av din båt eller motor!

 

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris