Vinterförvaring av motorbåt

Integritetspolicy

I detta kapital hittar du information om vad du ska tänka på kring vinterförvaring av din motorbåt och fördjupat kring inombordare och utombordare!

Motor

Alla båtmotorer behöver en förberedande vinterbehandling, vare sig det handlar om en liten utombordsmotor eller en stor inombordsmotor.

Vad som behöver göras inför vintern beror i stor utsträckning på vilken typ av motor det handlar om. Här är även stöldskydd en viktig faktor i samband med vinterförvaringen.

Stölder

Utombordare på under 25 hk bör av stöld- och försäkringsskäl lyftas av och låsas in. Större utombordare får av praktiska skäl sitta kvar, men måste vara fastlåsta med ett godkänt motorlås.

Här hittar du fler stöldförebyggande åtgärder!

Konservering av båtmotor

Oavsett om du har en utom- eller inombordsmotorer måste du vara noggrann med konserveringen av din motor. En utombordare kan man skölja ur genom att köras med vattenmunstycke anslutet till en trädgårdsslang. Inombordare ska även konserveras med glykol.

Läs mer om konservering av utombordsmotor och inombordsmotor.

Övrig service

Vad gäller övrig service av motorn, som byte av olja, impeller, bränslefilter etc, gäller varierande rutiner. Konsultera motorns instruktionsbok och anlita hjälp om du är osäker.

El (Batteri)

Batterierna ska förvaras på torrt och svalt ställe. Men först ska de laddas upp. Glöm inte heller att kontrollera syranivån och fylla på om det behövs.

Om batteriet lämnas kvar ombord bör man lossa den ena kabelskon för att undvika urladdning.

Båtförvaring

Vi rekommenderar att lämnar in din båt för förvaring över vintern hos en båthandlare. Då kan du få hjälp med konservering av motorn samt att den står skyddat och säkert över vintern. 

 Här hittar du länkar till olika varv/reparatörer samt båthandlare och ombud!