Vinterförvaring av motorbåt

Tips och råd om vad du bör tänka på när du förbereder din motor inför vinter!

Integritetspolicy

I detta kapitlet har vi samlat tips kring hur du förbereder din motorbåt och specifikt båtmotorn inför vintern! 

Vinterförvaring av båtmotor

Alla båtmotorer behöver en förberedande vinterbehandling, vare sig det handlar om en liten utombordsmotor eller en stor inombordsmotor.

Vad som behöver göras inför vintern beror i stor utsträckning på vilken typ av motor det handlar om. Här är även stöldskydd en viktig faktor i samband med vinterförvaringen.

Konservera båtmotor

Oavsett om du har en inombordare eller utombordare måste du vara noggrann med konserveringen av motorn. Här kan du läsa mer om konservering av en inombordare eller en utombordare!

Övrig motorservice

Vad gäller övrig service av motorn, som byte av olja, bränslefilter etc, gäller varierande rutiner. Konsultera motorns instruktionsbok och anlita hjälp om du är osäker.

Motorstölder

Om du har motorbåt med inombordare bör du montera av drevet så snart som möjligt efter upptagningen. De är stöldbegärliga och lättåtkomliga när båten tagits upp.

Har du en båt med utombordare och ställer upp den längre än 14 dagar alternativt för vinterförvaring bör du förvara motorn separat från båten, men du bör även låsa in båten om du har möjlighet till det. För motorer under 25 hk är det ett krav att motorn plockas av och förvaras i ett låst utrymme.

Större utombordare får av praktiska skäl sitta kvar, men då måste motorkåpa och växelhus monteras av. Du be exempelvis be en verkstad att demontera växelhus/propeller/drev. Motorn skall även vara fastlåst med ett godkänt motorlås. Motorer på 300 hk och uppåt får sitta kvar utan att ha motorlås.

Tar du bort motorkåpan från motorn minimerar du ytterligare risken för att motorn blir stulen.  Du bör även förse motorn med ett överdrag/skyddshuva.

Läs om vilka stöldförebyggande åtgärder du själv kan göra för att minska risken för stöld av din båt eller motor!

Vinterförvaring hos varv/marina

Vi rekommenderar att lämnar in din båt och/eller motor för förvaring över vintern hos ett varv/marina. Där får du hjälp med konservering av motorn, övrig service samt att den står skyddat och säkert!