Tips och råd kring båt och miljö

Båtlivet är härligt och för att bibehålla en så trevlig skärgårdsmiljö som möjligt kan vi båtägare med ganska små justeringar göra skillnad ur klimat- och miljösynpunkt. Nedan hittar du tips på områden där du som båtägare kan göra en insats för miljön.

Kemikalier

I samband med att båten ska sjösättas eller tas upp för säsongen är det viktigt att tänka på att återvinna och returnera överblivna kemikalier. Många båtprodukter är märkta som hälso- eller miljöfarliga eftersom de innehåller stora mängder starka kemikalier. Lämna dem hos båtklubbens egen återvinning eller i en närliggande miljöstation.

Kanske kan du ersätta dina gamla produkter genom att använda andra produkter eller metoder? Titta alltid efter om produkterna är miljömärkta. Märken som "Svanen", "EU-blomman" och "Bra miljöval" är alla exempel på officiella miljömärkningar.

Bottenmålning och bottenfärg

När det gäller bottenfärg är det viktigt att använda rätt färg och följa de lagar och förordningar som finns för Västkust respektive Ostkust. Du har väl inte missat att den färg som är tillåten på Västkusten inte är tillåten på Ostkusten?

Många hamnar har bottentvättar som rengör och gör både miljön och din ekonomi bättre. Har du en bottentvätt i närheten kanske du inte ens behöver bottenmåla din båt.

Behöver du ändå bottenmåla, välj en hård och slät målarfärg. Dessa fungerar så att organismer inte lika lätt kan fästa sig på skrovet.

Sopor

För att behålla vår skärgårdsmiljö så trevlig som möjligt tar vi ansvar och hanterar det skräp vi skapar. Källsortering underlättar hanteringen för de som senare ska ta hand om det. Glas, plast och andra sopor slängs i gästhamnens eller annan soptunna/återvinningsstation. I naturen tar dessa lång tid att bryta ner och djur kan fastna och ta skada om du lämnar kvar dina sopor.

Med andra ord, lämna din naturhamn på samma sätt som du själv vill att det ska se ut när du kommer.

Vill du få fler tips om hur du lever ett miljövänligt båtliv så hittar du dem på www.batmiljo.se

Motorbåt

Tänk på att en rätt inställd och servad motor i kombination med en ekonomisk körstil är både mer miljövänlig och ekonomisk.

Bränsle och olja

Har du möjlighet (och motorn tål det) – tanka med Alkylatbensin. Det är ett motorbränsle av extra ren kvalitet som innehåller mindre skadliga beståndsdelar än andra bränslen och minskar förorening från motorer betydligt. Det är särskilt viktigt när du använder din båt i känsliga områden, som i stillastående vatten, sötvatten eller om du har en tvåtaktsmotor. Använd biologiskt nedbrytbar tvåtaktsolja.

Bra länkar:

Här kan du läsa mer om miljö, miljömärkning, kemikalier och avfall.

Naturvårdsverket: www.naturvardsverket.se
Kemikalieinspektionen: www.kemi.se
Sjöfartsverket: www.sjofartsverket.se

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris