Fem topplistade och kvalitetssäkra gästhamnar
Sverige är känt för sina många vackra naturhamnar – så varför behöver vi gästhamnar? Ja, det är sant att vissa båtägare trivs bäst i en naturhamn samtidigt som andra alltid föredrar gästhamnen – det handlar om tycke och smak. Men ligger man ute länge behöver man trots allt fylla på förråden ibland och ta hand om det som måste repareras. Här listar vi fem gästhamnar som uppfyller många önskemål.
En bra gästhamn ska inte bara erbjuda ett skydd för starka vindar. Här ska man också kunna handla mat, duscha, fylla på färskvatten, och gärna ha tillgång till landström, soptömning och toatömning. Om du har barn får det gärna finnas något roligt att göra och bra badplatser.
Fjällbacka gästhamn
I vackra Fjällbacka finns hela 180 båtplatser vid fyra olika gästbryggor. Här finns ett stort utbud med alla bekvämligheter du kan tänkas behöva samtidigt som läget är storslaget med det höga Vetteberget – ett landmärke som reser sig 76 meter över Ingrid Bergmans torg.
Grundsunds båthamn
Grundsunds båthamn är en gemytlig och lugn plats att lägga till vid under sommarveckorna. Det gamla fiskeläget har anor från 1600-talet, en vandringsled till mäktiga Islandsbergs fyrhus och gångavstånd till en matbutik.
Skanör gästhamn
Mysig genuin bebyggelse och kilometerlånga stränder. Den charmiga hamnen har uppgraderats ordentligt med tjugotalet nya platser. Omkring Skanör och Falsterbo finns golfbanor för den sportige, museum och kyrkor för den historieintresserade och fågelskådning för naturentusiasten, framför allt på hösten och våren.
Utö Gästhamn
En av ostkustens pärlor. Cykla utmed vackra sandstränder eller besök några av skärgårdens bästa krogar. Regnar det? Upplev Sveriges äldsta järnmalmsgruva eller det mysiga bageriet. Det finns även gott om andra aktiviteter som kajakuthyrning, minigolf och beachvolleyboll.
Nattviken Härnösand Gästhamn
Tar du dig runt på Höga kusten är det bra att stanna till i Härnösand. Här hittar du det mesta du behöver för att bunkra upp. Dessutom kan du gå på konsthall, simhall med relaxavdelning, shoppa, äta god mat på restauranger och caféer och mycket mer.
På ostkusten finns det flest naturhamnar
Skillnaderna mellan de olika delarna av kusten är stora. Under högsäsong räcker väst- och sydkustens naturhamnar inte till på långa vägar när norska, tyska, danska och holländska båt-turister kommer hit. På ostkusten är tillgången till naturhamnar mycket bättre.
Svenska båtar svarar naturligt nog för nära 60 procent av antalet båtnätter per år, därefter kommer norska, tyska och danska besökare. Siffrorna skiftar från år till år men andelen norska båtar har fortsatt att växa och det påverkar särskilt Bohuslän som norrmännen gärna betraktar som sin egen södra skärgård.
Vad är en gästhamn
För att kallas gästhamn måste man kunna erbjuda minst tio båtplatser. Platserna ska vara markerade som gästplatser eller vara tillfälligt lediga för besökande. En hamn måste uppfylla ett antal krav för att klassificeras som gästhamn. Den hamn som har rätt till tre stjärnor motsvarar kraven för en gästhamn med normal standard. Man uppfyller då kraven för Blå Flagg, men långt ifrån alla väljer att ta kostnaden för att visa flaggan.
Gästhamnar drivs av kommuner, båtklubbar och företag. Utländska besökare uppskattar ofta att kunna ligga i en hamn som drivs av en klubb och på så sätt få kontakt med svenska båtmänniskor.
Gästhamnar finns kusten runt, men också i våra stora insjöar och nio kanaler.
Antalet gästhamnar kommer troligen inte att öka så mycket, men vissa hamnar växer kraftigt. Båtfolkets krav ökar och allt fler gästhamnar kommer att bredda sin service för att ge kunderna vad de vill ha. På gasthamnsguiden.se finns en stor kartläggning över de flesta gästhamnarna i Sverige och vilken service de erbjuder.
Boka gästhamnsplats i förväg
Ett bra hjälpmedel är Gästhamnsguiden som är utlagd på nätet (www.gasthamnsguiden.se) och som ger besked om vad gästhamnen har att erbjuda, vad det kostar och hur man kan boka. Under högsäsong är beläggningen hög och då gäller det att förhandsboka plats till exempel via www.dockspot.com. Allt flera båtägare har en dator ombord och då är det enkelt att boka över nätet. Annars gör mobilen jobbet.
Källor:
gasthamnsguiden.se
Topplistan: Bohusläns bästa gästhamnar - Dagens PS
batsidan.com