Under avsnittet "Olika båttyper" skriver vi om olika typer av båtar. Förhoppningsvis kommer du att hitta en båt som tilltalar dig. Eller så äger du redan en båt och är intresserad av att förkovra dig om olika båtar. Oavsett är det en rolig läsning för den intresserade!

Grunden till de flesta båttyperna som finns idag kommer primärt från tre fundamentala båttyper:

Roddbåt

I den här kategorin kan man egentligen placera alla båtar som drivs med mänsklig kraft istället för vind eller någon typ av motor. Här ingår de allra första båtar som mänskligheten sjösatte, och ända sedan forntiden fram till dagens Sverige är den enkla, öppna roddbåten en av de mest populära båttyperna. Att ro eller paddla är det enklaste och billigaste sättet att ta sig ut i sin närmaste å eller sjö.

Segelbåt

Segelbåten har också några tusen år på nacken och innefattar betydligt fler underkategorier, storlekar och varianter än roddbåten. De stora segelfartygens tid är över, men det finns fortfarande tusentals segelbåtar längs landets kuster och minst lika många seglingsentusiaster som regelbundet ger sig ut i allt från optimistjollar till familjebåtar.

Läs mer om köp av begagnad segelbåt samt intressant fakta om segelbåten.

Motorbåt

Den allra största variationen hittar man trots allt i den mycket breda kategorin "motorbåtar". Begreppet innefattar allt från roddbåtar med en liten utombordsmotor till över 150 meter långa lyxbåtar. Det stora spannet är intressant med tanke på att motorbåten – jämfört med de andra båttyperna – är purfärsk. Den första motorbåten sjösattes först i slutet av 1800-talet.

Här på hemmaplan är lyxjakterna fortfarande sällsynta, även om det förekommer allt fler riktigt stora motorbåtar. Typexemplet på en svensk familjemotorbåt är Albin 25, som satte försäljningsrekord under 70-talet och fortfarande kan ses regelbundet i de flesta småbåtshamnar. Fler exempel finns men storleksklassen står sig.

De flesta som köper sin första båt turer satsar på en mindre motorbåt, eftersom det är enkelt och förhållandevis billigt. Marknaden svämmar över av hardtopbåtar och daycruisers i olika storlekar, så alla förutsättningar finns att göra en bra affär.

Läs mer om motorbåten och dess ursprung samt köp av begagnad motorbåt.

Olika typer av båtar

Övriga båttyper

Alla andra båttyper än de tre vi nämnt ovan kan placeras i en underkategori, men sådana finns det en hel del av. Ribbåtar och vattenskotrar är ett par exempel på annorlunda motorbåtarSegelbåtar har som bekant en uppsjö av benämningar beroende på rigg, skrov och egenskaper. Även den lilla roddbåten finns i alla möjliga varianter.

Köpa båt

När du har läst om respektive båttyp brukar köpsuget vara på topp! Tro oss, vi vet!

För att komma närmare ett köp kan du läsa våra tips och råd för ett lyckat båtköp.

Under våra båtförsäkringar kan du också läsa om våra försäkringar samt tilläggsförsäkringar. Därtill kan du använda vår premieberäknare för att få fram ett pris på en försäkring på den specifika båten du är intresserad av.

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris