Segelbåten

Historia

Segling och båtar har lagt grunden för många nya kapitel i mänsklighetens historia. Jämfört med vad segelbåtar fört med sig i form av nya upptäckter under hundratals år kommer de flesta andra historiska händelser på skam. Att plocka fram intressanta fakta om segling är med andra ord enkelt, men det största underhållningsvärdet finns i de små detaljerna. Här är några (i kronologisk ordning):

Var gjordes första seglingen

Tidpunkten för när den allra första segelbåten sjösattes lär förbli okänd, men den första historiska skildringen av en segelbåt har hittats i nuvarande Kuwait. Tidsmässigt har bestämts till mellan 5 000 och 5 500 år f.Kr. Det var alltså ett bra tag före segelfartygens storhetstid, som brukar innefatta tiden mellan 1500- och 1800-talet. De första seglen var antagligen gjorda av djurhudar.

Första båten med köl

Egyptierna ska ha varit först med att använda segeldukar, men mest kända som de första riktiga seglarna i bemärkelsen sjöfarare var Fenicierna. Omkring 3 000 f.Kr. gav de sig ut på upptäcktsfärd i Medelhavet i för tidsperioden avancerade båtar. Så vitt man vet var Fenicierna de första som byggde båtar med köl, kunde kryssa i motvind och till och med navigera efter stjärnorna på öppet hav.

Fyrkantiga segel räcker långt

Vikingarna plundrade England redan på 700-talet och hann även våldföra sig på Hamburg, Paris och till och med Istanbul innan bärsärkagången avvecklades till förmån för mer "civiliserade" krig. Vikingarnas båtar hade av allt att döma mycket primitiva, fyrkantiga segel, men de räckte uppenbarligen långt.

Historiens största fuskbygge

Regalskeppet Vasa är Sveriges mest kända fuskbygge. Efter bärgningen kunde man konstatera att skeppet var så instabilt att det kantrat för minsta vindpust, vilket det förstås också gjorde den där ödesmättade dagen i augusti 1628. Anledningen till att Vasa var så välbevarad efter över 300 år på botten är också intressant: Vattnet utanför Stockholm var under hela perioden så kraftigt förorenat, vilket är en av anledningarna till att skeppet var så välbevarat.

Albatrossen en olycksfågel på havet

Rime of the Ancient Mariner är inte bara en låt av Iron Maiden. Det är ett långt poem av den engelske poeten Samuel Taylor Coleridge från slutet av 1700-talet, som berättar om farorna med att skjuta en albatross. Vidskepelserna kring segling är många, men har du en albatross runt halsen ligger du garanterat illa till.

När försvann segelfartygen?

Ångbåten var början till slutet för de segelbestyckade handelsflottorna. Den första ångbåten såg dagens ljus under slutet av 1700-talet och från 1800-talet började segelfartygen successivt fasas ut från alla kommersiella transporter.

Tävlingar på havet äldre än den moderna olympiaden

Världens mest anrika kappseglingstävling är America's Cup. Den första upplagan arrangerades redan 1851, vilket betyder att tävlingen är äldre än den moderna olympiaden. Den gigantiska silverpokalen har också visat sig svårare att vinna än alla OS-grenar, eftersom bara fyra länder lyckats kamma hem den genom tiderna: USA, Australien, Nya Zeeland och märkligt nog Schweiz.

Världens snabbaste segelbåt

Världens snabbaste segelbåt heter Vestas Sailrocket 2 och nådde så sent som 2012 upp i hastighetsrekordet 65,45 knop (121,1 km/h). Som namnet antyder är båten sponsrad av den danska vindturbintillverkaren, men rekordet sattes i Walvis Bay, Namibia. Konstruktionen har inte mycket gemensamt med konventionella segelbåtar, då Sailrocket 2 är en mycket lättviktig och cigarrformad historia med plats för en person.