Bortsett från de allra enklaste båtarna, som drivs av muskelkraft, är motorbåten den i särklass vanligaste båttypen. Den första fritidsbåten är för de allra flesta en motorbåt. I många fall är det också den enda båttypen man någonsin köper, eftersom en motorbåt när allt kommer omkring är det enklaste och bekvämaste sättet att ta sig ut på sjön.

Men som vanligt är det svårt att generalisera. En "motorbåt" kan vara allt från en eka med utombordsmotor till en stor "lyxjakt", men de allra flesta landar på någonting däremellan.

Motorbåt från Ockelbo med en Evinrudemotor

Motorbåtar i Sverige

I Sverige finns idag alla sorters motorbåtar. Allt från små, öppna båtar till större båtar med övernattningsmöjligheter. Nedan har vi listat fyra olika varianter av motorbåtar: 

Daycruiser

Som namnet antyder är den, precis som hardtopbåten, bäst lämpad för dagsutflykter.  Till skillnad från en hardtopbåt är en daycruiser vanligtvis utrustad med inombordsmotor. Det förekommer även att båtar kallas för daycruisers trots att de egentligen är relativt stora och fungerar mer som familjebåtar, men då har de egentligen klivit utanför den egentliga definitionen. 

Hardtopbåt

Det första klivet upp från den enkla, öppna motorbåten är hardtopbåten, eller HT-båten, som fungerar utmärkt för dagsturer och möjligen enstaka övernattningar. De enklaste varianterna består av en öppen båt med en ruff monterad i fören, som ibland till och med är löstagbar. Tack vare vindruta och tak eller kapell är båttypen betydligt bättre skyddad från väder och vind än en öppen båt. Lite större modeller kan också vara utrustade med hyfsat bekväma kojer som går att använda i mer än bara absoluta nödfall. 

Bowrider

Det finns även vissa Hardtop-båtar och Daycruisers som kallas Bowriders. Namnet kommer från att dessa båtar är öppna, men har en bog över dess främre del.

Dessa båtar är utmärkta för bl a vattensport, såsom vattenskidor!

Kabinbåtar

Som familjebåt är det kabinbåten som är vanligast, men även det här begreppet kan innefatta många varianter och storlekar. Den främsta skillnaden när man använder benämningen kabinbåt är att båten är större och tillåter betydligt längre utflykter än en hardtopbåt eller daycruiser.

En kabinbåt har kök, toalett och andra bekvämligheter som värmare. Den har också fullstora kojer i förruffen och vissa båtar har även akterruff. Vad gäller utseende och design finns det inga direkta riktlinjer utöver att det är en lite större familjebåt – den kan vara både snabbgående (planande) eller ta sig fram i deplacementsfart med en liten dieselmotor.

Styrpulpet

Styrpulpeten är den perfekta allroundbåten. Du kan med enkelhet använda den till nöjesturer, snabba transporter, fiske samt vattensport. Den uppfyller således alla krav för dig som vill ha en enkel och smidig båt att använda för dagsaktiviteter på sjön! 

Styrpulpetbåten är enkelt utrustad med en pulpet, ratt och instrument som vanligtvis skyddas av en vindruta. Den har i regel en utombordsmotor som tar den framåt. Sittmöjligheterna är begränsade jämfört med en Daycruiser eller HT-båt, men du får utan problem plats med familjen eller fiskevännerna.

Försäkring för din motorbåt

Läs mer om våra båtförsäkringar samt tilläggsförsäkringar.

Du vet väl att vi har märkesförsäkringar för EvinrudeHonda och Mercury?

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris