Kabinbåtar finns i alla möjliga format. De kan vara planande eller tuffa fram i deplacementsfart, med inom- eller utombordsmotor. Det enda de egentligen har gemensamt är kabinen. Samtidigt är det i den här kategorin man hittar de flesta och mest utpräglade familjebåtarna.

Populära semesterbåtar för familjen

Om Volvokombin är en typisk svensk familjebil så är kabinbåten på mellan sju och nio meter en typiskt svensk familjebåt. I den här storleksklassen hittar man också merparten av alla kabinbåtar bland fritidsbåtfolket, men det finns naturligtvis både mindre och större modeller med mycket varierande utseende och egenskaper.

Kabinbåt

De större kabinbåtarna är sällan särskilt billiga, även om det går att göra fynd på begagnatmarknaden. I övre delen av skalan vad gäller storlek och utrustning är prislappar i miljonklassen mer regel än undantag. Stora motorbåtar med motsvarande motorer är heller inte billiga i drift – särskilt inte om drivmedlet är bensin, vilket påfallande ofta är fallet även om dieseln blivit allt vanligare i nya båtar.

Trots det är det inga problem att hitta fullgoda familjekabinbåtar med väl tilltaget ruffutrymme i budgetklassen. Om man dessutom kan tänka sig att göra lite jobb med båten på egen hand går det att komma riktigt billigt undan. För den som kan tänka sig att lägga ner betydligt mer jobb finns det även en och annan kabinbåt i trä.

Många äldre eller enklare kabinbåtar kan dessutom vara riktigt billiga att semestra med, förutsatt att de är utrustade med snåla dieselmotorer. Med den typen av båt får man förstås göra avkall på de högre hastigheterna, men det kanske till och med är en fördel för den semestrande familjen som vill njuta av båtlivet.

Att hitta den perfekta familjebåten på begagnatmarknaden är alltid en stor utmaning, men om man är ute efter ett enkelt och jämförelsevis billigt sätt för familjen att semestra i skärgården är den medelstora kabinbåten ett utmärkt första steg.

Kabinbåt Nimbus 365 Coupé

Som vi redan konstaterat är utbudet brett vad gäller både nya och begagnade kabinbåtar. De flesta av de större tillverkarna har eller har haft någon eller några kabinbåtar på marknaden, även tillverkare som traditionellt är mer kända för småbåtar som Uttern och Örnvik. Av de svensktillverkade familjebåtarna är kanske Nimbus den mest välkända tillverkaren som fortfarande är aktiv. Tittar man på äldre båtar finns också många Albin kvar på marknaden, varav många är välvårdade för sin ålder.

Praktisk i både stort och mindre format

Mindre kabinbåtar i storleksordningen 5-6 meter är oftast profilerade som fiske- eller utflyktsbåtar. Visserligen finns det ofta övernattningsmöjligheter i form av ett par kojplatser, men de är vare sig bekväma eller rymliga nog för några längre turer.

Däremot är en liten kabinbåt (som också kan kallas för en stor hardtopbåt) ett naturligt kliv upp från den öppna plast- eller aluminiumbåten. Eftersom de oftast är något större än en öppen båt är de också säkrare och mer sjövärdiga. Dessutom sitter du och dina passagerare skyddade mot väder och vind i kabinen under färd.

Det är egenskaper som gör små kabinbåtar till perfekta utflyktsbåtar och även ett bra val för trollingfiskaren. Du kan ofta komplettera med extrautrustning som toalett, spis eller kylskåp för de lite längre utflykterna.

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris