Enkelhet för hunden att ta sig i och ur båten

Hur lätt är det för hunden att själv ta sig i och ur båten? Har du en liten hund är det bara att lyfta den ombord, en större hund bör du hålla i och leda. Om du gör korta utflykter till flera olika platser så är det en fördel om det inte är ett projekt varje gång hunden ska på eller av båten. Träna hunden att hoppa iland eller gå i båten på kommando.

Vänja hunden vid sjölivet

Hunden kan behöva vänja sig till livet på båten. Vissa hundar blir till och med sjösjuka. Vänj hunden vid att vara i båten utan att ni åker någonstans och se till att det blir en trevlig upplevelse genom lek och belöning. Efterhand kan man göra längre och längre utflykter. Har du en segelbåt så kan hunden först behöva vänja sig vid båten utan att några segel hissas.

Flytväst för hundar

Det är faktiskt vanligare att hundar har flytväst på sig än att män har det. Svenska Livräddningssällskapet har undersökt detta. På 97 procent av barnen sätter vi på flytvästar. 55 procent av kvinnorna och 45 procent av männen använder flytvästen vid färd. 47,5 procent av hundarna har flytväst på ombord. 

Hunden ska absolut ha flytväst på båten. Det finns enklare som duger för vanliga ofrivilliga dopp, men det finns också rent professionella västar för simmande nyttohundar. 

Under hundens uppväxt kan den behöva flera olika flytvästar beroende på viktklass och storlek. 

De flesta hundar kan simma, men när den väl hamnar i vattnet så är det svårt att få upp hunden om du inte har ett handtag att lyfta den i. Hundflytvästar finns i olika utföranden och storlekar. Det finns ingen gemensam säkerhetscertifiering, men man kan kontrollera med olika fabrikat om de utför egna tester. Tänk på att välja en väst med rejäla och säkra remmar och spännen som sitter ordentligt. En fördel är att den är vadderad runt bröstkorgen. Välj helst en väst med två starka handtag till en tyngre hund. Att få ombord en 50 kilos rottweiler som ramlat i vattnet kräver en stark väst och helst två personer som lyfter. 

Öva själv på att lyfta upp hunden i båten. Det är bra att kunna inför ett skarpt läge med kanske betydligt svårare förhållanden.

Slutligen, en varning! Bind inte hunden så att den kan hoppa över relingen. Den kan bli hängande i kopplet eller i värsta fall hamna i båtens propeller.

Planera båtturen efter hunden och dess behov

Hundens behov och välmående måste tas med i planeringen innan ni ger er iväg. Se till att hunden får en rejäl promenad innan dagens båttur börjar. Gör gärna något mentalt stimulerande så att hunden är lite trött. Planera sedan dagsetapperna utifrån hundens behov av rastning. Fyra-fem timmar på havet kan vara ganska långt för en hund, även om den trivs ombord.

Hunden behöver också kontinuerlig tillgång av färskt vatten. Ju varmare det är, desto mer vatten vill hunden ha. Det finns speciella vattenskålar som inte skvalpar ut vattnet vid kraftig sjögång.

Hunden på land

Släpp inte hunden när ni kommer i land. Det kan ge obotliga skador på djurlivet på ön. Fåglar ruvar eller har kanske redan fått ungar. Under tiden 1 mars till 20 augusti ska hunden vara kopplad eller vara under sådan kontroll att den inte är längre än någon meter från föraren.

Huggorm

Tänk också på att det finns mycket huggorm på våra öar. Att snabbt ta sig till veterinär kan vara svårt om man är långt ut i havsbandet. Vid huggormsbett krävs undersökning och behandling av veterinär. Håll hunden i stillhet för att undvika att ormgiftet sprider sig i kroppen.

Fästingar

Det kan vara gott om fästingar på öarna i våra skärgårdar. Behandla hunden med fästingmedel innan ni ger er ut. Det finns så kallade spot on-preparat, halsband och nu senast receptbelagda tabletter. Precis som vi människor kan hunden drabbas av både borrelia och anaplasma.

Första hjälpen-väska

En första hjälpen-väska till ditt djur är minst lika viktigt att ha i båten som i bilen. Komplettera gärna med en sidavbitare så du kan klippa av hullingen på en krok som hamnat på hunden i stället för i fisken. Det kan vara långt till veterinären.

Övernattning med hunden

Det är heller inte alla platser för övernattning som passar för hunden. Säkerställ att ni är välkomna med hund till den platsen där ni planerar att övernatta. Det är lämpligt att välja en plats där det finns utrymme för en ordentlig promenad.

Ny båt?

Skall du byta eller köpa båt kan det vara bra att ha med hunden i köptankarna. Orkar du lyfta en 40-70 kilos hund ned för en stege till en hal klippa? Har båten höga säkra fribord som hunden inte kan hoppa över?

Läs mer om vad du ska tänka på vid köp av båt för dig som hundägare.

Försäkra din hund 

Vet du att du kan försäkra din hund hos Trygg-Hansa? Du får samlingsrabatt när du samlar dina försäkringar under samma tak.

Vi önskar alla en skön, lång, säker och härlig båtsommar både för dig och din hund!

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris