Hundens säkerhet på sjön

Integritetspolicy

De flesta hundar älskar att vara med ombord på båtar. Men även hundar kan hamna i vattnet och ska då ha på sig en flytväst. Den ska alltid vara på under färd och helst även på bryggan!

Flytväst för hundar

Det är faktiskt vanligare att hundar har flytväst på sig än att män har det. Svenska Livräddningssällskapet har undersökt detta. På 97 procent av barnen sätter vi på flytvästar. 55 procent av kvinnorna och 45 procent av männen använder flytvästen vid färd. 47,5 procent av hundarna har flytväst på ombord. Alla borde förstås ha västen på.

Hundflytvästar finns i olika utföranden och storlekar. Det finns enklare som duger för vanliga ofrivilliga dopp, men det finns också rent professionella västar för simmande nyttohundar. Tänk på att välja en väst med rejäla och säkra remmar och spännen som sitter ordentligt. Välj helst en väst med två starka handtag till en tyngre hund. Att få ombord en 50 kilos rottweiler som ramlat i vattnet kräver en stark väst och helst två personer som lyfter. Under hundens uppväxt kan den behöva flera olika flytvästar beroende på viktklass och storlek. De flesta hundar kan simma, men träna gärna hunden med flytvästen på under lugna förhållanden. Öva själv på att lyfta upp hunden i båten. Det är bra att kunna inför ett skarpt läge med kanske betydligt svårare förhållanden.

En varning! Bind inte hunden så att den kan hoppa över relingen. Den kan bli hängande i kopplet eller i värsta fall hamna i båtens propeller.

Rasta hunden

Tänk på att en hund måste rastas ofta (minst var sjätte timme enligt lag). Ta med det i planeringen för dagsetappen. Hunden behöver också kontinuerlig tillgång av färskt vatten. Ju varmare det är, desto mer vatten vill hunden ha. Det finns speciella vattenskålar som inte skvalpar ut vattnet vid kraftig sjögång.

Hunden på land

Släpp inte hunden när ni kommer i land. Det kan ge obotliga skador på djurlivet på ön. Fåglar ruvar eller har kanske redan fått ungar. Under tiden 1 mars till 20 augusti ska hunden vara kopplad eller vara under sådan kontroll att den inte är längre än någon meter från föraren.

Huggorm

Tänk också på att det finns mycket huggorm på våra öar. Att snabbt ta sig till veterinär kan vara svårt om man är långt ut i havsbandet. Vid huggormsbett krävs undersökning och behandling av veterinär. Håll hunden i stillhet för att undvika att ormgiftet sprider sig i kroppen.

Fästingar

Det kan vara gott om fästingar på öarna i våra skärgårdar. Behandla hunden med fästingmedel innan ni ger er ut. Det finns så kallade spot on-preparat, halsband och nu senast receptbelagda tabletter. Precis som vi människor kan hunden drabbas av både borrelia och anaplasma.

Första hjälpen-väska

En första hjälpen-väska till ditt djur är minst lika viktigt att ha i båten som i bilen. Komplettera gärna med en sidavbitare så du kan klippa av hullingen på en krok som hamnat på hunden i stället för i fisken. Det kan vara långt till veterinären.

Ny båt?

Skall du byta eller köpa båt kan det vara bra att ha med hunden i köptankarna. Orkar du lyfta en 40-70 kilos hund ned för en stege till en hal klippa? Har båten höga säkra fribord som hunden inte kan hoppa över?

Moderna Djurförsäkringar

Du vet väl att du kan försäkra din hund hos vårt systerbolag Moderna Djurförsäkringar? Det ger dig rabatt på både din båtförsäkring och hundförsäkring! 

Vi önskar alla en skön, lång, säker och härlig båtsommar både för dig och din hund!