Vad kul att vill berätta om ert arbete med Båtsamverkan Thomas. Hur länge har du varit i branschen?
– Jag började på Polishögskolan 21 augusti 1989. Sedan dess har jag jobbat som polis i Bohuslän i områden med mycket båtliv. Mina grannar, vänner och andra i närheten blev drabbade av stölder runt 2006 och framåt. Jag började besöka brottsplatserna på min lediga tid och märkte att det fanns en uppgivenhet från allmänheten. Man tyckte att ingen gjorde något mot stölderna. Ingen såg gärningspersonerna utan plötsligt låg det bara båtar utan båtmotorer. Jag började skriva ned mina erfarenheter av stölderna. Kunde se mönster som att det var samma gärningspersoner som var på brottsplatserna. Min kunskap ökade och någonstans så upptäckte min arbetsgivare mitt intresse och mina kunskaper. Blev headhuntad i början av januari 2013.
När började ni med båtsamverkan?
– Vi började i samband med båtmässan i Göteborg februari 2013.
Har ni märkt att det har blivit nån skillnad efter att båtsamverkan startade?
- Det har blivit en enorm skillnad anser jag. Idag är det många i Sverige som fått en otryggare boendemiljö för att man känner sig otrygg med skjutningar, inbrott med mera. Men båtägarna på västkusten har fått det tryggare. De sover garanterat bättre idag än för tio år sedan. Det är idag cirka 500 färre brottsoffer för båt- och motorstölder varje år i polisregion Väst. En väldigt kraftig nedgång och det skapar förutsättningar för båtliv och ett tryggare båtliv.
Vad är ert mål på tio års sikt?
– Det kommer alltid att förekomma stölder. Men de måste vara på rimlig nivå. Kan det fina arbetet från båtägarna och branschen fortsätta så blir det svårare för dem som vill tjäna pengar på båtrelaterade stölder.
Vilka tips kan du ge till våra försäkringstagare?
– Fyll i Lilla båtkortet. (Lillabåtkortet A5 .pdf) Idag saknas motornummer i ca 50 procent av alla polisanmälningar. När det till exempel blir kontroll vid en gränspostering inom EU och det upptäcks stulna båtmotorer (oftast på andra sidan Östersjön) har polisen på plats sex timmar på sig att hitta en träff i SiS, en databas för stöldgods och efterlysta personer inom EU. Det innebär att oftast får den som har en stulen båtmotor med sig motorn när tiden gått ut. Facit = vi ger bort 50 procent av de stulna båtmotorerna. Enorma summor.
Det är därför vi lyfter att man skall fylla i lilla båtkortet på mässor med mera. Fyll i kortet som har de tio viktigaste uppgifterna för en polisanmälan, ta en bild med mobiltelefonen, spara bilden i telefonen. Vid en stöld så finns uppgifterna lättillgängliga.
Önskar alla en trevlig båtsommar! Thomas, Polisen Lysekil.
Saknar du skrovnummer eller motornummer i din försäkring, ring till oss på 0200 – 27 27 27!