Köpa båttrailer

Tips inför köp av båttrailer!

Integritetspolicy

Om man köpt en båt utan trailer eller släp upptäcker man snart att det är en riktigt stor utgiftspost man skjutit framför sig. Det är också många som kommer på att de behöver byta ut sin enkla upptagningsvagn mot en registrerad trailer för längre turer på land. Även i det fallet är prisskillnaden stor.

Båttrailer/Båtsläp eller båtvagn

För dig som behöver flytta båten längre sträckor är en "80-trailer" ett måste. Enklare båtvagnar och hemmabyggen får endast köras i 30 km/h, med varningstriangel, vilket naturligtvis sätter skarpa gränser för hur långt du kan transportera båten. Själva benämningen "båtvagn" brukar vara liktydigt med en maxhastighet på 30 km/h, medan "trailer" betyder 80 km/h, men det är inget man ska ta för givet på begagnatmarknaden.

Att trailern är obromsad behöver inte i sig betyda att du inte får köra den i 80 km/h, men det gäller bara mindre båtar. Släpets totalvikt inte får vara högre än halva bilens tjänstevikt och får maximalt väga 750 kg totalt.

För bromsade släp är körkortsreglerna mer tillåtande även för dig som bara har B-kort. Du kan snabbt ta reda på exakt hur mycket du får dra i bilens registreringsbevis. Under rubriken "Vikter" finns all information du behöver i svart på vitt.

Tips och råd vid köp av båttrailer

Välja rätt trailer till din båt

När det gäller båttrailer lönar det sig aldrig att överdriva. En för stor trailer kostar inte bara mer, utan ökar även totalvikten och kan i värsta fall bli för tung med båten på. Det finns heller inga säkerhetsmässiga fördelar med att ha en onödigt stor båttrailer.

Storlek på båten är avgörande för val av båttrailer/båtsläp eller båtvagn

Storleken på din båt är den viktigaste riktlinjen. Utgå från båtens dimensioner i första hand och köp en trailer som varken är för stor eller för liten för båten. Det sparar pengar och hjälper dig att köra lagligt.

Båtvagn

Ta även sträckan du skall transportera båten med i beräkningen. Ska du transportera båten en kortare sträcka och på vägar där 30 km/h är en lämplig hastighet kan det räcka med att du köper en båtvagn. Men initialt är det båtens storlek som du ska ha som utgångspunkt vid ditt köp. 

Båttrailerns funktioner

Det är viktigt att båttrailern går att anpassa till din båt. En robust winch måste till exempel finnas på plats. Vaggor och rullar måste gå att justera så att båten håller sig på plats under transport. De flesta moderna modeller är förhållandevis enkla att anpassa, men glöm inte skiftnyckeln hemma. 

Båttrailerns däck ska matcha bilens däck

Precis som för andra släpvagnar finns det lagar som reglerar vilka däck du måste ha på båttrailern, vilket kan vara lätt att missa. Sjösättning och upptagning av båt sker sällan mitt i vintern, men om båten av någon anledning ska transporteras på vintervägar måste trailerns däck motsvara bilens. Om bilen har dubbdäck ska även vagnen ha dubbdäck.

Är det odubbade däck på bilen får du däremot ha dubbdäck på släpet.

Hyra båttrailer eller båtvagn

Ett alternativ till att köpa båttrailer eller båtvagn är att bara hyra en när det är dags att ta upp eller sjösätta. Rent ekonomiskt kan du så hyra trailer eller båtvagnen under ganska många säsonger för mindre pengar än vad en ny båttrailer kostar.

Det finns både för- och nackdelar med att äga respektive hyra båttrailer eller båtvagn. Förutom att det är billigare på kort sikt (och relativt lång sikt) att hyra slipper du allt underhåll av trailern och behöver heller inte bry dig om besiktning. Den stora nackdelen är att du måste lasta av eller på båten vid varje tillfälle, så att hyra är en lösning som passar bäst för småbåtar.

Försäkring för din båttrailer eller båtvagn

Glöm inte att försäkra din båttrailer! Läs mer om vår försäkring för båttrailer eller båtvagn!