Enklare att värdera kända båtmodeller

Om du köper eller säljer en vanlig båtmodell av ett känt fabrikat är det lätt att bilda sig en uppfattning om priset. Vanligtvis finns flera till försäljning samtidigt och då får man svar direkt på vad andra vill ha betalt i förhållande skick och årsmodell.

Att sätta ett betydligt högre pris än genomsnittet måste motiveras med ett mycket bra skick eller extrautrustning om båten ska gå att sälja. Som privatperson kan man heller inte räkna med att få lika mycket betalt som en båthandlare för en likvärdig båt.

Köparen har vissa viktiga fördelar i det fallet, som stöd av konsumentköplagen och eventuella garantier.

Värdering av din båt!

Riktlinjer vid båtvärdering

Mer ovanliga båtar, importerade båtar och hemmabyggen är som sagt betydligt svårare att sätta rätt värde på. Helhetsintrycket är viktigt. En uppenbart välskött båt är lättare att sälja och känns tryggare att köpa, men enbart utseendet kan aldrig ligga till grund för priset.

  • Motorn kan vara värd mer än själva båten, men det är också en del av båten som sjunker i värde snabbt. Här måste man i första hand använda årsmodellen som utgångspunkt. Om motorn bara är 2-3 år gammal har den kvar merparten av sitt värde, men efter 10-12 år är värdet ofta halverat. Det gäller särskilt utombordsmotorer, medan exempelvis dieseldrivna inombordsmotorer behåller en större del av sitt värde längre.
  • Finns kvitton från service och reparationer kvar? Att kunna visa upp att båtmotorn har servats med jämna mellanrum kan ha väldigt stor betydelse vid en försäljning. Eftersom motorn utgör en så stor del av båtens totalkostnad är det mycket värdefullt för köparen att ha papper på att den är välvårdad.
  • Seglet är en annan del av båten som tappar värde relativt snabbt, särskilt om det är lagat eller har andra tydliga tecken på slitage. Riggen ska du däremot aldrig behöva pruta på om den är i funktionellt skick.
  • Elektronik som ekolod, GPS-plotter och liknande utrustning tappar värde riktigt snabbt. Den tekniska utvecklingen går snabbt samtidigt som priserna på elektronik har blivit allt lägre genom åren. En 10 år gammal GPS-plotter är därför bara värd en bråkdel av vad den kostade i inköp.

Anlita en båtmäklare

En båtaffär kan vara en av de största man gör i livet. På samma sätt som man tar hjälp av utomstående värderare när man säljer eller köper bostad är det naturligt att ta hjälp av proffs vid båtaffären.

För dig som säljer båten kan det vara ett intressant alternativ att anlita en båtmäklare. Det kostar en hel del, men kan ofta löna sig om båten marknadsförs till rätt kunder och säljs till rätt pris. Dessutom slipper du alla de visningar och långa diskussioner som leder fram till en försäljning.

Som köpare kan det på samma sätt vara bra att anlita en professionell besiktningsman. När du köper båt privat är det du själv som är skyldig att kontrollera båtens skick. Även säljaren kan ha nytta av en besiktning, eftersom det då blir lätt att visa att man inte kände till eventuella fel och brister som upptäcks i ett senare skede.

Många båtägare är "gör det själv"-orienterade, men få har samma yrkeskunnande och erfarenhet som en professionell besiktningsman.

Köpa ny båt?

Har du börjat fundera på att köpa ny båt? Vad roligt! Här hittar du våra tips om vad du bör tänka på inför ett båtköp!

Om du redan har köpt en ny båt kan du läsa våra tips om vad du bör göra innan du ger dig ut på sjön!

Köpa begagnad båt?

Funderar du på att köpa en begagnad båt? Läs mer om vad du bör tänka på vid köp av en begagnad motorbåt eller begagnad segelbåt!

Försäkring till din nya båt?

Du har väl inte glömt att försäkra din nya båt? Läs mer om våra försäkringar samt ta reda på vad en båtförsäkring för din nya båt kostar!

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris