Säkra motorn

Många båtmotorer har en spärr som ser till att motorn vilar i ett säkert läge, under transport. Se till att hissa ner motorn så att den vilar mot spärren innan du ger dig ut på vägarna. Om din motor saknar denna spärr kan en transom saver med fördel användas istället.

traila_sakert_1024x410.jpg

Surra fast båten ordentligt

Det gäller även korta sträckor. Använd rejäla spännband så att båten fästs säkert mot trailern. Spänn fast spännbanden på styrbord och babord  sida i aktern riktat framåt mot fören. Sätt sedan ett spännband i fören. På så sätt kan båten varken röra sig framåt eller bakåt när du trailar.

Ha rätt kultryck

Det är väldigt viktigt att du lastar båten rätt sätt med ett kultryck som inte är högre än den angivna vikten som står på trailern.

Kolla lyset

Det är precis samma regler som gäller för din trailers ljus som för din bil. Se därför till att dubbelkolla lyset. Koppla på elen innan avfärd – och glöm inte att testa trailerns blinkers.

Ta bort veven på vinschen

Att tappa veven på vinschen under färd är både onödigt och trafikfarligt. De flesta vevar går att ta av, se därför till att ta av den innan färd för både din och dina medtrafikanters skull. 

traila_sakert_1024x410_2.jpg

Kom också ihåg att:

…båten inte får sticka ut mer än 20 cm på var sida av trailern. Och om båt och motor sticker ut mer än en meter bakåt måste detta markeras med en flagga.

… bruttovikten på en obromsad trailer (vikt på trailer + båt) inte får överskrida bilens bruttovikt.

När allt är fixat kan du känna dig trygg med att din trailerfärd går smidigt och säkert.

Kom ihåg att köra försiktigt!

 

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris