Här ger Jens Samuelsson, utbildare på Sjöräddningssällskapet, sina bästa tips.

  1. Tveka inte att larma direkt när någonting har inträffat. En olycka leder ofta vidare till fler problem. Larma tidigt så har sjöräddningen stor chans att hjälpa. Att vänta och hoppas att man klarar sig själv ställer ofta till det ännu mer.
  2. Ha koll på dina kommunikationsvägar. Nästan all kommunikation med land och andra fartyg till sjöss sker via mobiltelefon eller VHF. Ett vattentätt fodral till mobiltelefonen är en billig livförsäkring.
  3. Lär dig tekniken ombord. Att kunna lufta din dieselmotor, byta bränslefilter och rensa din vattenavskiljare är guld värt då smuts eller vatten i bränslet är en mycket vanlig, kanske den vanligaste, anledningen till att motorn krånglar.
  4. Inspektera kylvattenslangen, avgasslangen och bordsgenomföringarna ofta. Det är mycket vanligt att det (bara) är kylvattenslangen som har hoppat loss när man plötsligt upptäcker vatten i båten.
  5. Tanka bränsle så att det räcker med marginal för hela resan och ta även med en fylld reservdunk. Räkna med att den faktiska körsträckan blir längre än den beräknade eftersom Sveriges farvatten är de mest svårnavigerade i världen.
  6. Lämna gärna ett färdmeddelande till nära och kära så att de vet var sjöräddningen ska leta om du inte dyker upp enligt planen.

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris