Köpa vattenskoter

När du ska köpa en vattenskoter finns det en rad saker du bör tänka på för att få maximal körglädje ute på sjön. Dels bör du såklart ha en försäkring för din vattenskoter, för att vara skyddad om något skulle hända. Här listar vi också utrustning och tips som kan vara bra att tänka på.

Stöldskydd till vattenskoter

Om din båthandlare inte tipsar dig om stöldskydd till din vattenskoter, som söksystem, är det en bra idé att köpa till det efteråt för att minska risken för stöld av vattenskotern.

OBS! Se till att din vattenskoter alltid är fastlåst det ökar ytterligare skyddet mot stöld.

Kapell till vattenskoter

När du köper din vattenskoter bör du även köpa till ett kapell som skyddar skotern under transport och förvaring.

Vattenskoterbrygga

Du bör även skaffa en vattenskoterbrygga, eller flytbrygga som det också kallas. Bryggan skyddar din vattenskoter från vind och sjö. Om du inte har en vattenskoterbrygga bör du förtöja vattenskotern med fören utåt, framförallt om den riskerar att utsättas för hårdare vind och sjö. Förtöj även med något slacka tampar för att göra vattenskotern mera följsam i sjön.

Skyddsutrustning för vattenskoter

Var rustad för olika väderförhållanden och vattentemperaturer. Det viktigt att du har rätt skydd när du är ute och åker vattenskoter, som en skyddande våtdräkt och en godkänd flytväst.

Läs mer om flytvästar här.

Viktigt! – Död mans grepp

Genom att koppla dig till säkerhetsströmbrytaren så minskar du risken för olycka om du trillar av eller om något händer annat händer under åkturen.

Om din vattenskoter sjunker

Sjunker din vattenskoter måste du agera fort för att minska risken för korrosion/ rost. Först och främst bör du koppla bort pluspolen på batteriet för att ta bort strömförsörjningen, vilket minskar risken för galvanisk korrosion.

OBS! Kontakta en auktoriserad mekaniker som kan hjälpa dig att ta hand om motorn direkt när du har tagit upp vattenskotern. När motorn väl exponeras mot luft går det snabbt för motorn att korrodera.

Upptagning av vattenskoter

Vid upptagning av din vattenskoter behöver du tvätta av vattenskotern. Skruva även av/på dyvikan för att släppa ut slagvatten. 

Bogsera vattenskoter på trailer

Vissa vattenskotermodeller är känsliga för att bogseras i högre fart. Bogseras den för snabbt kan kylvatten tränga in och skada motorn. Inför transport ska vissa vattenskotrar köras rena på kylvatten. Det gör du förslagsvis genom att gasa ett par gånger när du har tagit upp den ur vattnet. Risken är annars att det kommer in vatten i motorn, vilket kan skadar den.

Tänk på! Spänn och lås fast vattenskotern ordentligt i trailern så att den inte rör sig under färd. Använd godkända lås klass 3 SSF för trailer.

Försäkra din vattenskoter

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på vattenskotern.

Se ditt bästa pris