Köpa vattenskoter

När du ska köpa en vattenskoter finns det en rad saker du bör tänka på för att få maximal körglädje ute på sjön. Dels bör du såklart ha en försäkring för din vattenskoter, för att vara skyddad om något skulle hända. Men det finns också en hel del annan utrustning och tips som kan vara bra att tänka på. Vi listar det vanligaste nedan!

Stöldskydd till vattenskoter

Om din båthandlare inte tipsar dig om stöldskydd till din vattenskoter, som söksystem, är det en bra idé att köpa till efteråt för att minska risken för att få vattenskotern stulen. Ett bra lås till din vattenskoter är också guldvärt att investera i.

Kapell till vattenskoter

När du köper din vattenskoter bör du även köpa till ett kapell som skyddar skotern under transport och förvaring.

Vattenskoterbrygga

Du bör även skaffa en vattenskoterbrygga, eller flytbrygga som det också kallas. Bryggan skyddar din vattenskoter från vind och sjö. Om du inte har en vattenskoterbrygga bör du förtöja vattenskotern med fören utåt, framförallt om den riskerar att utsättas för hårdare vind och sjö. Förtöj även med något slacka tampar för att göra vattenskotern mera följsam i sjön.

Skyddsutrustning för vattenskoter

Om du har en sittmaskin bör du tänka på att även om den är stabil i vattnet finns det alltid en risk för stänk och att ramla i vattnet. Därför att är det viktigt att du har rätt skydd när du är ute och åker, som våtdräkt och/eller flytväst.

Tips! Koppla dig till säkerhetsströmbrytaren

På så sätt minskar du risken för olycka om du trillar av eller om något händer annat händer under åkturen.

Om din vattenskoter sjunker

Sjunker din vattenskoter måste du agera fort för att minska risken för korrosion. Först och främst bör du koppla bort pluspolen på batteriet för att ta bort strömförsörjningen, vilket minskar risken för galvanisk korrosion.

OBS! Kontakta en reparatör som kan hjälpa dig att ta hand om motorn direkt när du har tagit upp vattenskotern. När motorn väl exponeras mot luft går det snabbt för motorn att korrodera.

Upptagning av vattenskoter

Vid upptagning bör du tvätta av vattenskotern för att undvika beväxning samt havstulpaner och snäckor. Skruva även av/på dyvikan för att släppa ut slagvatten. 

Bogsera vattenskoter på trailer

Vissa vattenskotermodeller är känsliga för att bogseras i högre fart. Bogseras den för snabbt kan kylvatten tränga in och skada motorn. Inför transport ska vissa vattenskotrar köras rena på kylvatten. Det gör du förslagsvis genom att gasa ett par gånger när du har tagit upp den ur vattnet. Risken är annars att det kommer in vatten i motorn, vilket kan skadar den.

Tänk på! Spänn fast vattenskotern ordentligt i trailern så att den inte rör sig under färd.

Försäkring för vattenskoter

Vi hjälper dig gärna med en försäkring för din vattenskoter, oavsett om du har en Kawasaki, Sea-Doo eller Yamaha.

Teckna här