Det ska egentligen inte vara några konstigheter att köpa båt från något annat EU-land, allra minst från vårt grannland Danmark. De saker man bör gå igenom och fundera över är samma som gäller vid alla båtköp, men det finns också några administrativa frågetecken när man importerar en båt – även om det bara handlar om att korsa Öresund.
Köpa en ny eller begagnad båt
När man köper ny båt tillkommer som vanligt moms. Upplägget med moms inom EU går ut på att du betalar hemlandets momssats på de varor du köper, vilket i de flesta fall innebär att du som svensk betalar mer för samma varor. Men Sverige och Danmark har praktiskt nog samma moms-sats på 25%. Det betyder att du, med hänsyn tagen till växelkursen, enkelt kan jämföra priser på nya båtar.
Om du köper en begagnad båt av en privatperson ska du inte betala någon moms alls. Så långt finns det med andra ord inga skillnader mellan att köpa båt i Sverige eller i Danmark. Till skillnad mot i Sverige ska du däremot ha papper som verifierar att momsen redan betalats en gång inom EU. Detsamma gäller oavsett vilket EU-land den begagnade båten kommer från. Be därför säljaren om kopior på handlingar från när båten såldes för första gången.
Någon tull tillkommer inte inom EU och du behöver heller inte registrera båten om du bara ska använda den i Nordiska vatten.
Skillnader mellan Sverige och Danmark
I stort är det samma saker du bör tänka på när du köper båt i Danmark som i Sverige. Det inkluderar att kontrollera att säljaren verkligen äger och har rätt att sälja båten och att eventuella skulder är betalda, inklusive alla lån och eventuella hamnavgifter som kan vara knutna till båten.
Kontrollera också alltid att båten inte är stulen. Oavsett hur sympatisk säljaren är måste du ha ryggen fri. Att handla i god tro är ingen giltig ursäkt längre. Ansvaret ligger på dig att undvika att bli oavsiktlig hälare. Du kan kolla upp stulna båtar ("stjålne både") i Danmark på bland annat webbplatsen stolenboats.dk.
Om du ska segla eller köra hem båten är det naturligtvis också viktigt att se till att båten är försäkrad innan avfärden.
Att besikta båten noggrant är alltid viktigt vid begagnatköp och Danmark är inget undantag från regeln. En båt är oftast en stor investering, så det kan vara värt att anlita en professionell besiktningsman vid minsta osäkerhet kring båtens eller motorns skick.
På så vis kan det kännas tryggare att köpa båt av en båthandlare i Danmark, förutsatt att du kan göra en bättre affär där än på hemmaplan. Då har du vissa garantier för att båten är som utlovat. En potentiell tvist eller andra problem som kan uppstå vid begagnatköp är sådant som lätt blir krångligare att lösa om säljaren befinner sig i Danmark.
Utöver traditionella båthandlare i Danmark finns det också båtmäklare som förmedlar köp mellan kunder i Sverige och utländska säljare. Att genomföra köpet via en mäklare kostar som regel lite mer, men kan också vara en betydande trygghet vid en större båtaffär.