Om du står i begrepp att köpa båt kan du använd vår checklista för båtköpare för att minska risken för dig som köpare. Det är svårt att som köpare få fullständiga garantier att allt står rätt till men om du använder checklistan och dessutom gör din egen riskbedömning så kan du vanligen avgöra om du ska fullfölja affären eller inte. Listan finns också att hämta hos Larmtjänst.
Kontroller inför båtköpet
- Kontrollera säljarens identitet och mantalsskrivningsadress - Falska id-handlingar förekommer
- Skriv upp säljarens namn och personnummer - Är säljaren ovillig att lämna uppgifterna så finns all anledning att vara misstänksam
- Kontrollera båtens och/eller motorns identitet - Avläs på båten och/eller motorn
- Skriv ner skrovnumret och motornumret - Båda avlästa på objektet. Obs! Båtens skrovnummer är inte detsamma som den gamla »blå« skylten som äldre båtar också är märkta med. Tänk på att skrov och motornummer kan vara förfalskade.
- Skriv av eventuell registreringsbeteckning från båten - Ibland kan man skönja rester av en gammal beteckning.
- Fråga efter båtpärm, instruktionsböcker, alla nycklar, servicebok och servicehandlingar
- Kontrollera säljarens försäkring - Vilket bolag är båten försäkrad i?
- Kontrollera säljarens behörighet att sälja båten - Äger säljaren verkligen båten eller motorn som han försöker sälja? Har säljaren en äkta åtkomsthandling där han/hon kan styrka sitt inköp av båten? Kontrollera med tidigare ägare.
- Är båten betald, så att du som köpare inte måste betala båten en gång till eftersom säljaren hade ett avbetalningskontrakt på båten.
- Kontrollera hos Sjöpolisen och Larmtjänst att båten, eller motorn, inte är efterlyst som stulen och att de uppgifter du noterat inför ditt köp är riktiga.
- Köp begagnad båt och/eller båtmotor hos en marinhandlare ansluten till SweBoat så kan du alltid häva ditt köp om varan är behäftad med med fel enligt konsumentköplagen.