Vattennivån kan ändras i hela vårt land. De största variationerna hittas efter våra kuster, särskilt på väst- och sydkusten. Nivån är inte bara olika under årstider utan kan även variera snabbt efter lufttrycksförändringar och vindförhållanden under en och samma dag. Här är några saker du bör tänka på vid förtöjning, så att du minskar risken för överspolning och sjunkning.
Lägg till som ett proffs
- Innan du lägger till: se till att vattendjupet på platsen vid lägsta vattenstånd är tillräckligt för båten med hänsyn till eventuell sjögång och högre vågor.
- Ha vattennivån i åtanke när du bestämmer längden på bojkättingen. På vintern och våren är vattenståndet ofta lågt.
- På platser där sjögång och större vågor förekommer bör mindre båtar förtöjas med stäven mot den mest besvärande vindriktningen. Det här gäller särskilt mindre båtar med tunga utombordsmotorer.
- Har du en motorbåt med utombordare? Kontrollera tätningsbälgar för kablar och bränsleslangar. Kom ihåg att livslängden för dessa är kort, och bör därför kontrolleras varje år. Har din båt lågt sittande luftintag på akter eller sida monterar du lämpligen en invändig svanhals eller ventilationsslang.
Se även Anna Sandgrens tips i videon nedan för mer tips när du ska lägga till med din båt.
Om båten sjunker
Om olyckan ändå är framme och din båt sjunkit helt till botten finns det några viktiga saker att tänka på. Här listar vi dem:
- Om båten ligger och slår mot botten, ring Atlantica Assistans för rådgivning på telefon nr: 0200-299 400.
- Om båten inte ligger och tar skada är det bättre att vänta med att ta upp båten innan du vet att en auktoriserad mekaniker kan ta hand om den direkt. Har båten fått skador på motorn kan dessa förvärras när båten kommer upp i luften och inte får rätt vård direkt.
- Och inte minst: se till att du får professionell hjälp, både när båten bärgas och när skadorna ses över.
Läs mer här: