Utbudet på begagnatmarknaden är stort och det finns många möjligheter att fynda när man köper en begagnad segelbåt. Tyvärr slutar en del begagnataffärer ändå olyckligt, men genom att vara förberedd går det att undvika de största fallgroparna. Först och främst måste du såklart veta vilken båt du vill ha, vilket kan vara betydligt svårare än det låter. Om det är din första segelbåt är det extra viktigt att känna till båtens seglingsegenskaper. Är den t.ex. lättseglad? Kan den hanteras av en person?

Segelbåtar har högst varierande egenskaper och vissa är betydligt mer familjeanpassade än andra. Fina seglingsegenskaper och rymlig ruff går inte alltid hand i hand, framförallt inte vad gäller äldre och mindre segelbåtar, men det finns också många bra kompromisser. Ta hjälp av någon som är duktig på segelbåtar om det känns osäkert.

Nyare segelbåtar har ofta högre och bredare skrov än äldre, vilket betyder att de är rymligare. De är dessutom snabbare seglare i de flesta fall. En äldre, långkölad båt är inte särskilt snabb, men går desto mjukare. En lång köl innebär också att skadorna blir mindre om olyckan skulle vara framme och du går på grund. Det finns också många rent praktiska aspekter att ta hänsyn till när man köper begagnat.

Tips och råd vid köp av begagnad segelbåt!

Undersökning av segelbåt

Innan du köper en begagnad segelbåt bör undersöka/besiktiga följande:

  • Servicedokumentation för båt och motor
  • CE-märkning - Båtar byggda efter 1998 ska vara CE-märkta
  • Skador och slitage på skrov och steglist samt genomföringar
  • Skador och slitage på motor
  • Skador och slitage på båtens interiör och utrustning
  • Lukt i båten - Luktar det illa kan det var mögel eller fel på toaletten
  • Provkör båten

Men det är lätt att missa fel som inte är uppenbara!

Besiktningsman

Därför kan det ibland vara värt pengarna att anlita en kompetent besiktningsman som går igenom båten fullständigt. Att upptäcka dolda fel innan du köper kan bespara dig stora reparationskostnader senare. Anlita i så fall en erfaren besiktningsman och se till att skriva ett avtal om vad som ingår i besiktningen. En del besiktningsmän vill friskriva sig från alla potentiella fel de missar, medan andra bara friskriver sig vad gäller motorn. Se till att ha koll på vad som gäller i ditt fall.

Köpa segelbåt privat eller hos handlare

Köpa båt av båthandlare

Precis som i många andra situationer är det nästan alltid tryggast att köpa begagnad båt av en etablerad båthandlare. En kunnig och seriös båthandlare har gått igenom båtens alla delar och åtgärdat eventuella brister innan den säljs vidare. Köper du båten av ett företag bör du också få vissa garantier, som visserligen varierar i omfattning men aldrig finns med vid privatköp. Samtidigt får du som regel betala mer för den tryggheten. Om det är värt den extra kostnaden beror mycket på hur väl du känner till båtmodellen i fråga. Mycket information finns närmare tillhands än många tänker på. Om du inte har kontakter som kan mycket om båtar är forum och båtsajter på nätet en riktigt bra källa till kunskap om specifika båtmodeller.

Köpa båt av privatperson

Att köpa begagnad båt av en privatperson är ofta billigare än att köpa av en handlare, men då är du inte skyddad av konsumentköplagen på samma sätt. Ansvaret ligger i mångt och mycket på dig själv att se till att allt går rätt till. Att gå igenom båten noggrant innan köp är en självklarhet, men det är också viktigt att se till att säljaren är seriös. Även om säljaren känns trovärdig gör man bäst i att göra sin hemläxa. Det går inte längre att hävda god tro, så om det skulle gå så illa att du köper en stulen båt kan du till på köpet bli åtalad för häleri. De flesta båtar är märkta med ett skrovnummer och alla motorer har utan undantag ett instansat motornummer. Du bör därför notera dessa nummer och jämföra dessa med båtar som är efterlysta. Det är också viktigt att försäkra sig om att säljaren har rätt att sälja båten, d.v.s. att han eller hon står som ägare på båten och att den inte är belånad.

Köpekontrakt för båt

Oavsett om du köper båten av en båthandlare eller privatperson är det viktigt att skriva ett detaljerat köpekontrakt. Det är viktigt att ni specificerar vad som ingår i köpet samt vilka garantier säljaren ger kring funktionalitet etc.

Vid köp av en privatperson är det extra viktigt att ni skriver ett detaljerat köpekontrakt, i och med att köpet endast regleras av köplagen. Om du köper av en båthandlare har du ett extra skydd i konsumentköplagen.

Du kan exempelvis använda Konsumentverkets köpekontrakt mellan privatpersoner vid ett köp.

Intressant fakta om segelbåten

Vi har samlat mer fakta om segelbåten och dess historia under Intressant fakta om segelbåtar.

Våra båtförsäkringar

Läs mer om våra båtförsäkringar!

Pris på båtförsäkring

Räkna på vad en försäkring skulle kosta för din båt!

Båtförsäkring för varje äventyr

Skapa minnen till sjöss utan oro. Välj rätt försäkringsskydd och få en ökad säkerhet på båten.

Se ditt bästa pris